Ugrás a tartalomra

Aranygálán mutatkoztak be a fiatal tehetségek

2024. június 04. kedd
Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész estje fiatalokkal
Aranygálán mutatkoztak be a fiatal tehetségek

Emelkedett hangulat, változatos zenei műsor és gyönyörű dallamok szereztek örömet a közönségnek idén is az öt éve útjára bocsátott Aranygálán. Hegedűs Endre zongoraművész a zongoraestjére kiváló ifjú zenészeket, táncosokat hívott vendégségbe, hogy hangversenyén az ő zongorakíséretével mutathassák be produkcióikat, hangszeres tudásukat.

A Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas muzsikus elmondta: a szeretet vezérelte és vezérli ma is, hogy évente egyszer az Aranygálára invitálja azokat a versenygyőztes, vagy a Cziffra házi versenyen legjobban szereplő diákokat, akik a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskolában tanulnak. Zsűrielnökként végighallgatta az iskolában a zenei produkciókat, és a művésztanárokkal együtt választották ki a koncerten fellépő előadókat.

Hegedűs Endre egy rövid, ám annál szebb Bach-zongoradarabot játszott el elsőként, majd Beethoven f-moll Appassionata szonátájával varázsolta el hallgatóit. A két zenemű után a diákok is színpadra léptek. Szabó János növendéke, Bartos Márton trombitán, Nemes László tanítványa, Tóth Marcell gordonkán játszott a zongoraművész kíséretével. Előadásukban elhangzott Charpentier Te Deum című műve, valamint Eccles Largo és Corrente című darabja. Gitárszólóval örvendeztette meg a hallgatóságot Töttős Barnabás (tanára: Bíróné Pintér Erzsébet), aki Bach egyik szerzeményét játszotta.

A diákok egyéni műsorszámai után igazi különlegességnek számított az Aranygálán, hogy gyönyörű ruhába öltözött, kecses mozgású táncosok jelentek meg a színpadon. Baranyainé Paksa Eszter balettosai a mesternő „Tavaszi szél” koreográfiáját adták elő Chopin h-moll keringőjére, Hegedűs Endre zongorajátékával kísérve. A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola Igazgyöngy csoportja a nemrég megrendezett, XX. Berczik Sára-emlékversenyen két másik koreográfiával 2., illetve 3. helyezést ért el ifjúsági korcsoportban.

A nagy sikerű hangverseny további részében a zongoraművész felejthetetlen játékát élvezhettük. Előadásában felcsendült egy Schubert- és két Chopin-zenemű, majd zárószámként Liszt XV. magyar rapszódiája, a Rákóczi-induló.

Tamás Angéla